DIY : Waarom jezelf verbeteren zo leuk is – Richard Reijnders – Medium

Twee weken geleden schreef ik mijn eerste stuk over hoe je dingen gewoon moet doen om erachter te komen dat je het kan, en hoe je je ‘creatieve spier’ kan trainen. Een week geleden volgde daarop hoe we meer rust kunnen nemen in ons leven door kleine dingen aan te passen. Beide stukken werden met plezier gelezen, en ik vroeg mijzelf af waarom zulke ‘zelf verbetering’ stukken zo goed aanslaan. De twee stukken hebben namelijk gemeen dat het beide stukken zijn die je helpen jezelf te verbeteren: door creatiever te zijn en door jezelf meer rust te geven. Maken jullie nu massaal Tectonics? Gebruiken jullie ècht geen schermpjes meer voor het slapen gaan? Schrijven jullie je ‘shower thoughts’ op? Geen idee, maar ik kan me voorstellen dat veel van jullie het wel even hebben geprobeerd, maar nu alweer in jullie oude ritme zijn vervallen. Wie ben ik om daar iets over te zeggen? Ik ben hier alleen om jullie te inspireren. Jullie ‘designen’ ten slotte je eigen leven.

‘Design your own life’ — de slogan van ikea

Er is iets grappigs aan die zin. Het is namelijk de slogan van IKEA. Als je http://www.designyourownlife.com/ intypt in je browser, kom je ook op de website van IKEA. IKEA heeft geniaal ingespeeld op die menselijke behoefte om zelf te bepalen wat ze doen, of sterker nog: hoe hun huis eruit gaat zien. Ook is het al jaren zo dat consumeren niet meer draait om het hebben, maar om wat of wie je wilt zijn. Je creëert een soort identiteit met de spullen die je om je heen verzamelt. Thijs Lijster benoemt in zijn boek ‘De Grote Vlucht Inwaarts’ ook: ‘Als het grote geluk van de samenleving ontbreekt, rest zich nog het kleine geluk van het interieur’. Binnen zitten is fijn. Je kan lekker in je eigen bubbel zitten. Waar je vroeger je huis uit moest om aan de saaiheid te ontsnappen, is je thuis nu juist iets waar je jezelf kan zijn, en waar je alles om je heen hebt. Er is genoeg amusement, van televisie kijken tot spelletjes spelen. Het is daarom natuurlijk super belangrijk dat het huis waar je in zit en het interieur daarvan goed bij je past.

Even door op die uitspraak van Thijs Lijster. Wat hij bedoelt met die uitspraak is dat mensen graag willen zeggen ‘met mij gaat het goed’. De laatste jaren is namelijk in ons een beetje een cynische mentaliteit gegroeid dat de wereld kapot is. Politieke partijen komen hun beloftes niet na, alles is corrupt, Mark Zuckerburg weet op elk moment van de dag wat we aan het doen zijn, de huizenprijzen stijgen, de waterspiegel stijgt etc. En dus keren we naar binnen. Thijs bespreekt daarom in zijn boek ook die verinnerlijking. Ik heb het vorige week ook gehad over meditatie als vorm van rust. De opkomst daarvan zegt natuurlijk ook veel over de mentaliteit van de mens tegenwoordig. Yoga, meditatie, mindfulness: het lijkt wel een soort religie. Het is een hele industrie op zich geworden. Waar vroeger dat soort dingen voor zweverige types waren, zijn deze dingen ook opeens zichtbaar in het bedrijfsleven. De mens wil op allerlei manieren ontsnappen aan de dagelijkse hectiek van het moderne leven.

Door het idee van die kapotte wereld, waar je weinig aan kan doen (ten minste, dat denk je. Ik geef straks tips.), is het zó fijn om te lezen dat je jezelf in ieder geval wel kan verbeteren. Met snel resultaat nog wel! Dat beschreef ik in mijn eerste stuk, twee weken geleden, bijvoorbeeld aan de hand van de puzzel die ik aan het begin van de week niet snapte en aan het eind van de week kon oplossen door het te hebben getraind. En ook hoe ik steeds beter ben geworden in tekenen. Snel resultaat, en je wordt er zelf beter van: daarom is het zo aantrekkelijk.

Verbeter de wereld, begin (bij jezelf) — Loesje

Maar dat verbeteren van onszelf heeft zijn prijs. We denken niet zo sterk meer als collectief. We denken dat we de wereld niet kunnen verbeteren, dus verbeteren we onszelf maar. We hebben zelf namelijk al problemen genoeg.

Maar toch is het belangrijk dat we de wereld een beetje beter maken. Ik ga niet een pleidooi houden over klimaatverandering, daarvoor verwijs ik jullie graag door naar de talloze artikelen en filmpjes die daar over gaan, maar ik wil jullie wel stimuleren om je steentje bij te dragen.

  • Douche iets minder lang. Als ik klaar ben met sporten, douche ik vaak in de sportschool. Ik koop dan een douchemuntje voor €0,50, en ik kan dan drie minuten douchen. Afspoelen, inzepen en weer afspoelen, en ik had nog zo’n halve minuut over om even te genieten van het warme water. Het was dus meer dan genoeg. Je hoeft dus helemaal niet een kwartier per dag te douchen!
  • Eet één dag in de week geen vlees. Vegetariër worden zou helemaal mooi zijn, maar ik snap het als heel veel mensen dat niet (meteen) zien zitten. Één dag dus, om te beginnen. In het schoonmaakproces van vlees wordt namelijk veel water verbruikt. Voor één steak 4000 liter. Dat is even veel water als tien weken lang, elke dag tien minuten douchen. Ik probeer dit sinds kort ook, en het valt me heel erg mee! Tip: Risotto is super lekker zonder vlees en met veel groenten.
  • Doe zuinig met doortrekken. Niet die knop helemaal indrukken na een klein plasje.
  • Pak de fiets in plaats van de auto/scooter, en reis met het OV.
  • Scheid je afval, koop zo min mogelijk plastic (of gebruik het meerdere keren, stop een plastic tasje standaard in je rugtas).
  • Etc. etc.

Verbeter dus niet alleen jezelf, maar ook de wereld. Design your own life, maar maak er ook een mooie wereld van voor volgende generaties. Misschien is dat iets om te leren: dat we samen dingen kunnen doen.

Verbeter jezelf, begin bij de wereld.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here